dijous, 23 de gener del 2014

Tecnologia mòbil i ensenyament

L'ús del mòbil a classe es vist per molts professors com un problema. Els alumnes poden distraure's, copiar, jugar o escriure missatges amb altres companys. Per aquesta raó els reglaments interns dels centres en prohibeixen el seu ús.
Però, totes estes accions no autoritzades són conseqüència dels aparells telefònics?
Quan jo anava a l’institut ja existien els mòbils, era la època en què estaven posant-se de moda. Els joves començàvem a tindre'n, però no tots. Eren els telèfons mòbils de la primera o segona generació, aquells que sols s'utilitzaven per a escriure SMS i trucar (de vegades ni això perquè les tarifes planes no eren una opció, i les convencionals no eren aptes per a la paga setmanal d'un adolescent). En tot cas, els mòbils existien però tenien una presència menor que la que gaudeixen actualment.
Tot i no tindre mòbil per a distraure'ns, ho fèiem igualment. A la manera analògica: hi havia professionals que resumien tot un tema en una xicoteta peça de paper, ideal per a ser camuflada el dia de l'examen; les llibretes de quadres es convertien en improvisats taulers del 3 en ratlla i ens enviàvem notetes de paper que passaven per tots els companys de la classe fins arribar al seu destinatari.
Potser els mòbils faciliten ara totes aquestes distraccions, però ni són el causant ni amb la seua prohibició desapareixeran. En canvi sí es poden utilitzar d'una manera més productiva pel que fa a l'ensenyament. Són una finestra a tota la informació en qualsevol lloc i moment. Hui en dia portem molt més que un aparell electrònic a les butxaques. I els nostres alumnes en són conscients.
Ahir vaig tindre l’ocasió d'estar a una aula d’educació plàstica i visual de 1r de l'ESO. Estaven preparant uns fons per a un treball i els vaig sentir en dues ocasions referir-se a aquests aparells. En una d'elles no sabien com dibuixar un animal en concret, necessitaven referències del món real. I el comentari va ser: "trau el mòbil i ho mirem". Qualsevol dubte pot ser resolt en el moment.
Com a professors hem de saber aprofitar aquest potent recurs i no limitar-nos a prohibir-lo únicament pels seus possibles inconvenients. Està clar que no s'ha de permetre per a un ús continu en el que es permeten activitats no pròpies de l'ensenyament, però si s'haurien d'aprofitar tots els avantatges que disposa.
PD: Aquesta entrada ha estat escrita des d'un telèfon intel·ligent durant un trajecte del tren de rodalies. Totes les possibilitats de la xarxa, en qualsevol lloc i en qualsevol moment.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada